Besparen op water
Onze huishoudens nemen een derde van het globale waterverbruik op zich. Wat betekent dat inspanningen die geleverd worden om minder water te verbruiken een groot effect kunnen hebben. Verstandig omgaan met water, hoe doen we dat? Wij geven enkele tips om samen onze 'watervoetafdruk' te verkleinen. Bron: Het Nieuwsblad

Tip 1: Profiteren van de regen

Wil je besparen op leidingwater? Profiteer dan van de regen! Je kan toiletten bv. gemakkelijk aansluiten op regenwater. Zo pak je meteen de grootste waterverbruiker in huis aan. Maar ook buitenkraantjes en je wasmachine zijn ideaal om op regenwater aan te sluiten.

Tip 2: Waterbesparende kranen

Alle producten uitgerust met de EcoSmart-technologie (een uitgekiende debietbegrenzing) besparen tot 60% kostbaar water!

Tip 3: Toilet dat minder verbruikt

De DirectFlush is niet enkel een toilet zonder spoelrand, maar heeft slechts een spoelvolume van 3 - 4 L water. Een gewoon ouder model verbruikt al snel 8-9 L water. Zeker de moeite dus als je weet dat een gezin bestaande uit 4 personen al snel 14 x per dag het toilet thuis gebruikt

Tips voor elke dag:

Tip 4: Laat de kraan niet lopen terwijl u uw handen wast of uw tanden poetst


Tip 5: Neem wat vaker een douche i.p.v. een bad

Bij een douche verbruik je 30 tot 50 liter water, bij een bad loopt dit al gauw op tot 150 à 200 liter!


Tip 6: Ga nog een stapje verder: sta niet te lang onder de douche

Sta je al snel 20 minuten onder de douche omdat het water zo lekker warm is? Zet de timer op 5 - 8 minuten. Het bespaart nog eens tientallen liters water per week! En tijdens het inzepen, kan u de kraan ook natuurlijk even dichtdraaien.


Tip 7: Save water, shower together!

Maak van de nood een deugd en ga met je partner samen douchen. Laat de romantiek terug opflakkeren terwijl u water bespaart! 2 vliegen in 1 klap!


Tip 8: Controleer uw meterstand

Lekken in de leidingen zijn echte waterverbruikers. 20% van het gemiddelde waterverbruik van de gezinnen is te wijten aan waterlekken. Neem bv. een lekkende WC. Dit kan oplopen tot 260.000 liter verspilling per jaar! Bekijk even uw meterstand: zijn er onverklaarbare stijgingen in het verbruik? Herstel de lekken dan zo snel mogelijk!