Home > Energy > Energie Prestatie Binnenklimaat
ENERGIE, PRESTATIE EN BINNENKLIMAAT


Toon Possemiers van het studiebureau Cenergie geeft een woordje uitleg over de EPB-regels.

Wat houden de EPB-regels precies in?

Toon: “Het zijn regionale regels gebaseerd op Europese wetgeving om het energieverbruik te verminderen bij gezinnen. vanaf dit jaar gelden de regels ook voor renovaties. Bovendien worden de eisen steeds strenger. Zo wil Europa het energieverbruik blijven verminderen. Dat is positief voor het klimaat én voor je portefeuille.”

Wat moet je doen om een goed EPB-rapport te krijgen?

Toon: “Alles begint bij een goede isolatie van je woning. Voor een nieuwbouw raden we aan om een deel hernieuwbare energie te voorzien. Maar ook een goede ventilatie is heel belangrijk. En dat vergeten mensen soms.”

Wat is er zo belangrijk aan ventilatie?

Toon: “Onze woningen zijn steeds beter geïsoleerd. Verluchten gebeurt niet meer vanzelf via kieren en spleten. We moeten onze ventilatie dus zelf regelen. Met een goede ventilatie daalt je energieverbruik en stijgt de luchtkwaliteit. Mechanische ventilatie met warmterecuperatie houdt de koude lucht buiten. Het risico op Co-vergiftiging is ook kleiner. In de winter blijft de ventilatie immers draaien, omdat er geen koude lucht binnenkomt. Bij natuurlijke ventilatie komt er wel koude lucht binnen. Hierdoor zetten mensen de ventilatie soms uit, zo vergroot het risico op Co-vergiftiging. Bovendien worden de regels over energiebesparing