Home > Energy > Ventilatie
HOE JE WONING BEST VERLUCHTEN?
Je brengt ongeveer 90% van je tijd binnen door. Voldoende verse lucht is dus onontbeerlijk voor een gezond en comfortabel binnenklimaat, maar hoe ventileer je je woning nu best?

WAAROM VENTILEREN?

Een goede isolatie en luchtdichtheid van je woning is belangrijk. Zo beperk je het energieverbruik tot een minimum, maar dat vergroot ook het belang aan een goede ventilatie aangezien er minder verse lucht binnenkomt.

WELKE VENTILATIESYSTEMEN?

Je kan kiezen tussen een systeem van natuurlijke of mechanische luchtaanvoer. Bij mechanische luchtaanvoer wordt de buitenlucht gefilterd en aangepast aan de binnenlucht. Zo komt er tijdens de winter geen koude lucht binnen en bespaar je energie. Een mechanisch systeem vraagt wel meer onderhoud en maakt meer lawaai.

Maar er bestaan ook mechanische systemen die weinig onderhoud nodig hebben. Het DII-systeem van Vasco kan je bijvoorbeeld zelf een paar keer per jaar reinigen. Bovendien is de ventilator stil en extreem zuinig.

Kies je voor een natuurlijke luchtaanvoer? Natuurlijke luchtaanvoer zorgt er voor dat je verse buitenlucht binnenkrijgt dankzij de discrete ventilatieroosters. Het voordeel? Weinig tot geen onderhoud en je bent zeker van gezonde lucht.

Met natuurlijke luchtaanvoer kan je energie verliezen. Tenzij je kiest voor een vraaggestuurd systeem. Door vraaggestuurd te ventileren -enkel waar en wanneer nodig dankzij intelligente metingen op basis van C02, vocht en aanwezigheid- bespaar je energie.

Foto's: Duco, Vasco