Ecology and sustainability

Home / Ecologie en veiligheid

Kwaliteitsnormen, keurmerken en labeling

Gelijkvormige kwaliteitsnormen maken niet enkel een eerlijk prijs-kwaliteit vergelijk mogelijk. Daarnaast garanderen ze je een veilige en energie besparende aankoop.

Voor verwarmingstoestellen bestaat er, net als voor elektrische apparaten, sinds 2015 een unitaire EU norm en labeling. Infraroodtoestellen vormen hierop nog een uitzondering. Voor warmtepompen geldt er een bijkomende verplichte vermelding qua geluidsemissie.

Voor kraanwerk dienen nieuwbouwers vooral acht te geven dat het sanitair van hun dromen ook voldoet aan de BELGAQUA norm. Met materiaal van B-merken en aziatische producties aangekocht via goedkope online aanbieders riskeert je sanitair afgekeurd te worden. Indien je twijfelt, voer je merknaam en type dan in via de database.

Al onze mengkranen zijn BELGAQUA conform.

Voor andere sanitaire producten bestaat er tot op heden geen verplichte unitaire labeling. De EU introduceerde eind 2019 een voorstel voor een gelijkvormig water labeling. Vanaf 2022 zullen EU-producenten van kraanwerk en toiletten deze normen moeten respecteren. Meer info vind je hier. VERSANI schenkt bij de selectie van haar aanbod evenveel belang aan de ecologische productiefactoren als aan prijs, design, garantie, onderhoud en levertermijnen. Bij een gesprek zal je steeds geïnformeerd worden over de ecologische waarde van onze producten.

EU water label

Ecosanitair, meer dan waterbesparing en eautarcie

Toilet en badkamer hebben een grote impact op milieu en energieverbruik. Daardoor is een toenemende regelgeving en controle door de overheid noodzakelijk. Jong geleerd is oud gedaan. VERSANI steunt daarom volmondig alle schoolse projecten en sensibiliseringscampagnes hieromtrent. Zoals de jaarlijkse World Toilet Day.

World Toilet Day

Wij raden elke bouwheer of zelfplaatser aan om de verplichtingen inzake waterbesparing en waterrecyclage (eautarcie) na te kijken. Dit doe je best alvorens werken uit te voeren aan grijs-water (huishoudelijk afvalwater) of zwart-water systemen (toilet water). Geen zin om de wetteksten in het VLAREM II & III na te lezen? Informeer je dan via het gratis forum van LIVIOS, of via het platform ECOBOUWERS van de Bond Beter Leefmilieu. Heb je twijfels omtrent een correcte aansluiting, vraag vrijblijvend om onze expertise, of schakel een vakman in.

Met een waterbesparende douchekop kan je het waterverbruik van 9l/min terugbrengen tot 5l/min. Een ECO-type regendouche heeft door een kogelgewricht een drukverlaging en zal een verbruik van 14l/min verminderen naar 9l/min. Elk A-merk biedt dit vandaag aan zonder enige meerprijs. Uiteindelijk is het ook belangrijk om stil te staan bij de materiaalkeuze van je kraanwerk. Zo is de legering van het FANTINI kraanwerk geheel loodvrij.

Een waterbesparend toilet zoals de Aquablade van Ideal zal slechts 4,5l verbruiken i.p.v. 6l voor een normale spoelbeurt. Daarbovenop kan je ook kiezen voor een antibacterieel keramiekglazuur. Hierdoor zal je aanzienlijk minder onderhoudsproducten nodig hebben.

Leveranciersgarantie, een indicator voor duurzaam sanitair

Als consument heb je recht op 2 jaar garantie op alle nieuwe roerende goederen. Bovendien geven onze leveranciers op hun producten, of op bepaalde onderdelen, een langere garantie termijn. Daarom is het belangrijk om steeds je leverbon te bewaren samen met de aankoopdatum. De verpakking moet wettelijk verplicht niet bewaard worden. Maar voor kraanwerk dat geretourneerd moet worden naar de fabrikant, vraagt deze meestal om de originele verpakking. Koop je een bestaande woning en opteer je om het sanitair niet te renoveren, vraag dan steeds een kopie van de leverbonnen ook al is de garantie vervallen. Voor elke kraan van een Europees A-merk kan VERSANI nieuwe onderdelen leveren!

Via onze helpdesk zullen wij steeds binnen 48 uur gevolg geven, zonodig in overleg met de installateur, om een garantiebeding aan te kaarten voor onze eindklanten.
Opgelet, de garantie vervalt als een montage- of installatie-fout de oorzaak van de malaise blijkt.

Voor een nieuwbouw of renovatie is een aannemer of architect 10 jaar aansprakelijk voor ernstige gebreken. Dit geldt echter niet voor kleine werken zoals plaatsen van vloertegels, bepleistering en sanitaire werken. Bij een lekkage is er meestal een expertise op vlak van lekdetectie nodig om aanspraak te kunnen maken op een vergoeding.
Sommigen van onze partner installatiebedrijven bieden je 10 jaar garantie op de renovatie van je badkamer.

Voorkomen is beter dan genezen! Een betrouwbaar sanitair merk investeert steeds in uitgebreide technische informatie, onderhoudsproducten en hersteltechnieken. Bij VERSANI worden deze zaken steeds gedetailleerd toegelicht bij elke bestelling en zijn ze nadien tot jaren later consulteerbaar via onze helpdesk. Vraag aan je installateur steeds de verpakking en bijgevoegde technische documenten!

Vergelijk je de aankoopprijs van sanitair materiaal online of via de zelfbouwmarkt? Neem dan ook factoren als garantie, technische informatie en klanten nazorg diensten in beschouwing. Meestal wringt hier het schoentje.

Energiebesparend bouwen en renoveren

Naast sanitair is VERSANI ook een groothandel in verwarming, ventilatie en warmtepompen.

De bijna energie neutrale (BEN) maatstaven, die vanaf 2021 voor gans de EU norm zijn, volgen wij op de voet.

Een BEN-woning moet voldoen aan bepaalde energieprestatie en binnenklimaat (EPB) eisen. Wil je snel en eenvoudig weten welke normen gelden voor jouw bouw of renovatieproject? Surf dan naar de EPB-wegwijzer.

Je kan aanspraak maken op subsidies, renovatiepremies en een renteloos krediet als je beter doet dan de opgelegde eisen. Of als je renoveert op een duurzame en energiebesparende wijze. Meer info.

VERSANI helpt je graag op weg om via een slimme productkeuze en ingreep de EPB van je woning te verbeteren.