Home / Nieuws / Fabrieksbezoek Hotbath

VERSANI bezocht HOTBATH in het hartje van haar Italiaanse productie en ontdekte er het groeiende belang van stainless steel kraanwerk.

Met haar 15 mogelijke finishes zit HOTBATH in de kop van het peloton wat gekleurd hedendaags kraanwerk betreft. Niet verwonderlijk dat deze partner in geen tijd uitgroeide tot de meest populaire brand in de VERSANI showroom. Tijdens de internationale sanitair beurs ISH 2023 in Frankfurt stelde HOTBATH haar nieuwste telg, de ARCHIE FLAG voor. Hoewel zeer strak en vrij commercieel qua look, toch vernieuwend en uiterst duurzaam! Tot voor kort was het immers not done om zuiver stainless steel (inox) een PVD kleuring te geven. Something was cooking…werd ons duidelijk! Vinger aan de pols zoals we dit bij VERSANI geplogen zijn, lieten we ons uitnodigen in het hart van de HOTBATH productie, nabij het Italiaanse Ortameer.

CEO met jaren ervaring, Nicola Ponsi, leidde ons in alle transparantie langs de productie, assemblage, testing en stockage afdelingen. Al snel werd ons duidelijk waarom HOTBATH uitgroeide tot de succes story dat het vandaag is….én de reden van het ontstaan van de stainless steel PVD coloured ARCHIE FLAG.
In tegenstelling tot anderen, wordt er bij de creatie van de behuizing van het HOTBATH kraanwerk geen mal gebruikt. Technisch geschoold personeel is er van A tot Z verantwoordelijk voor zijn/haar “brass machine”. Computergestuurd braseren deze dure machines de lokaal vervaardigde cilinder legeringen. De metalen, zowel als olie en water, die hierbij afgescheiden worden, zijn via een ingenieus systeem van tunnels onder de werkvloer voor 85% opgevangen en gerecycleerd. Na het coaten van de behuizing wordt de uit Duitsland geïmporteerde en waterbesparende FLUHS cartridge handmatig ingebracht en op de testbank geplaatst. Elke kraan wordt er op 4 punten naar bediening en waterdichtheid gecontroleerd.
De PVD finishes worden extern de fabriek door een gespecialiseerd regionale partner aangebracht alvorens het sanitair kraanwerk terug in de warehouse op kleurechtheid getest wordt met de hulp van een spectrometer. Indien de 6punt tolerantie overschreden wordt, gaat het fabricaat terug voor recyclage.

RVS of stainless steel is veel moeilijker te bewerken tot verfijnde behuizingen, geeft veel meer restanten en is dus een stuk duurder…echter, veel duurzamer dan messing en makkelijker met PVD te coaten….maar bovenal: het is loodvrij! En laat dit nu dé toekomst zijn… In Europa wordt de normering voor sanitaire kranen o.a. de samenstelling van de legeringen vervat in de EU GPP-criteria. Tot op heden gebieden deze normen geen loodvrije legeringen. In Denemarken, Israël, Californië e.a. gebieden is dit al wel een vereiste, maar is het aanbod klein. Geen wonder dus dat er al wekelijks zendingen vanuit het Italiaanse HOTBATH naar Nieuw-Zeeland en Israël vertrekken. VERSANI volgt deze evolutie voor jullie op de voet, maar is alvast happy met deze “wakkere” partner HOTBATH!